reklama

Poslední případ vyšetřují olomoučtí kriminalisté od minulého týdne, muž od své oběti vylákal platbu na zahraniční bankovní účet.

"Vydával se za vdovce z Ameriky, architekta, který má devítiletou dceru. Také ženě sdělil, že momentálně působí jako voják v Afghánistánu a mise právě končí. Domluvili se na schůzce v České republice s tím, že nejprve pošle svá zavazadla," uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová.

Podle kriminalistů mohou být stejným nebo obdobným způsobem kontaktovány další ženy na seznamovacích portálech. Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti.

S podobnými případy se policie v kraji setkala už v minulosti, šlo například o legendy, kdy se pachatelé vydávali za americké vojáky na misích, vyskytly se i různé příběhy údajných generálů. Často se také pachatel vydává za advokáta, který vyřizuje dědictví, a oslovení lidé mají být příbuznými zemřelých. Oběť tito lidé přesvědčují o své tíživé situaci a žádají o zaslání finančních prostředků, dodala Šafářová.