Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti budou povinně maturovat z matematiky i na většině odborných škol

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na dnešním jednání prosadila, že povinné maturity z matematiky budou od školního roku 2021/2022 i na středních odborných školách.

Vláda o povinné maturitě z matematiky jednala v prosinci. Tehdy pouze schválila, že bude od jara 2021 zavedena na gymnáziích a lyceích. Dnes se shodla na zbývající úpravě. "První maturantské ověřování v těchto oborech proběhne na jaře 2022, pouhopouhý rok po gymnáziích a lyceích a já si myslím, že takhle je to fér," uvedla Valachová.

Zkoušky z matematiky nebudou pouze na uměleckých, zdravotnických a sociálních oborech. Valachová novinářům řekla, že naopak povinná maturita z matematiky bude na zemědělských oborech. Proti tomu byli lidovečtí ministři.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na twitteru uvedl, že vláda rozhodla o jeden hlas. "Tento návrh není domyšlen a je špatný," uvedl. Valachová trvá na tom, že vynětí zemědělských oborů by nedávalo smysl. "Představte si, že například agropodnikání jako zemědělský obor by maturitu z matematiky nemělo, a naopak ekonomika jako ekonomický obor by měla," řekla novinářům.

Témata:  Kateřina Valachová maturity školství

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy