Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkův kabinec schválil plán rozvoje sociálních služeb do roku 2018

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zlepšení financování i kvality poskytovaných sociálních služeb má přinést akční plán rozvoje sociálních služeb v Česku, který dnes schválila vláda. O přijetí materiálu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) informoval na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Dokument aktualizuje úkoly pro rozvoj sociálních služeb pro letošní a příští rok. Hovoří i o potřebě zlepšení péče o umírající.

Cílem státu je zajistit přechod od institucionálního modelu péče o osoby se zdravotním postižením k podpoře osob v přirozeném prostředí. S tím souvisí i zajištění dlouhodobé udržitelnosti financování sociálních služeb, jež budou odpovídat potřebám uživatelů. Vláda se zavázala také zlepšit postavení pečujících osob a pečující rodiny.

Dokument hovoří také o zařazení paliativní péče, tady péče o umírající, do zákona o sociálních službách. V připomínkovém řízení podle materiálu připraveného pro jednání kabinetu zaznělo, že současná úprava, kdy péče o umírající patří pod resort zdravotnictví, je dostatečná.

Podle ministerstva sociálních věcí ale současná služba neodpovídá potřebám lidí v posledním stádiu nemoci ani jejich blízkým. Resort také tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví se oblastí paliativní a hospicové péče dlouhodobě a systémově nezabývá.

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Předoni v Česku bylo téměř 5600 registrovaných sociálních služeb, využívalo je 126.000 lidí. Podle odhadů je v sociálních službách asi 100.000 úvazků. Výdělky jsou ale nízké, ti, co pečují o potřebné, pobírají 12.000 až 15.000 korun hrubého. Sociální pracovníci s odbornou či vysokou školou mají 18.000 až 22.000 korun.

Celkem v ČR působí asi 17.500 sociálních pracovníků. Příspěvky na péči dostává přes 330.000 seniorů a postižených, v roce 2007 jich bylo o 75.000 méně. Se stárnutím společnosti zájem o pomoc a opatrování poroste.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová sociální péče zdravotně postižení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy