Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkův kabinec schválil plán rozvoje sociálních služeb do roku 2018

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zlepšení financování i kvality poskytovaných sociálních služeb má přinést akční plán rozvoje sociálních služeb v Česku, který dnes schválila vláda. O přijetí materiálu ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) informoval na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Dokument aktualizuje úkoly pro rozvoj sociálních služeb pro letošní a příští rok. Hovoří i o potřebě zlepšení péče o umírající.

Cílem státu je zajistit přechod od institucionálního modelu péče o osoby se zdravotním postižením k podpoře osob v přirozeném prostředí. S tím souvisí i zajištění dlouhodobé udržitelnosti financování sociálních služeb, jež budou odpovídat potřebám uživatelů. Vláda se zavázala také zlepšit postavení pečujících osob a pečující rodiny.

Dokument hovoří také o zařazení paliativní péče, tady péče o umírající, do zákona o sociálních službách. V připomínkovém řízení podle materiálu připraveného pro jednání kabinetu zaznělo, že současná úprava, kdy péče o umírající patří pod resort zdravotnictví, je dostatečná.

Podle ministerstva sociálních věcí ale současná služba neodpovídá potřebám lidí v posledním stádiu nemoci ani jejich blízkým. Resort také tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví se oblastí paliativní a hospicové péče dlouhodobě a systémově nezabývá.

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Předoni v Česku bylo téměř 5600 registrovaných sociálních služeb, využívalo je 126.000 lidí. Podle odhadů je v sociálních službách asi 100.000 úvazků. Výdělky jsou ale nízké, ti, co pečují o potřebné, pobírají 12.000 až 15.000 korun hrubého. Sociální pracovníci s odbornou či vysokou školou mají 18.000 až 22.000 korun.

Celkem v ČR působí asi 17.500 sociálních pracovníků. Příspěvky na péči dostává přes 330.000 seniorů a postižených, v roce 2007 jich bylo o 75.000 méně. Se stárnutím společnosti zájem o pomoc a opatrování poroste.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová sociální péče zdravotně postižení

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy