Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má blízko k neziskovkám útočícím na Zemana, pustil se Ovčáček do Prouzy

Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ke konci února odejde z funkce. Oznámil to dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Už teď se spekuluje o jeho nástupci a často je zmiňováno jméno Tomáše Prouzy. Jeho osobu dnes okomentoval také mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Ovčáček na twitteru v souvislosti se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Prouzou uvedl, že má blízko k neziskovým organizacím, které účelově útočí na prezidenta Miloše Zemana. Vztah Prouzy se zástupci Pražského hradu je dlouhodobě napjatý.

Hradní mluvčí uvedl, že jméno kandidáta na post ministra zazní až ve čtvrtek na schůzce premiéra Sobotky se Zemanem. Napsal, že proto může pouze komentovat práci státního tajemníka pro evropské záležitosti. „Prouza je pověstný úzkým vztahem k politickým neziskovkám, které účelově útočí na pana prezidenta a přiživují se na 'boji s propagandou'," připomněl.

„Kampaň? T. Prouza se jistě za vřelým vztahem k politickým neziskovkám a vstřícností k přijímání migrantů stojí,“ připomněl Ovčáček na Facebooku. Připomněl také některá jeho dřívější prohlášení. „Vzpomínáte, jak loni v červnu T. Prouza horoval za přijetí 100 000 migrantů?“ rýpnul si mluvčí.

„Pomůže pan premiér svému příteli v nesnázích ministerskou pozicí? Prouza musí na své současné pozici (státní tajemník pro evropské záležitosti) skončit kvůli tomu, že stáhl žádost o bezpečnostní prověrku, která je k jejímu výkonu nezbytná,“ uvedl také.

Prouza se s mluvčím prezidenta několikrát dostal do sporu nejen na sociálních sítích. Ovčáček například řekl, že Sobotku ke kritice Zemana z listopadu 2015 donutili jeho poradci, mezi kterými zmínil právě Prouzu. Ten naopak kritizoval Ovčáčka a Hrad například za jejich postoj k Centru proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra. Prouza také Zemanovo okolí kritizoval za bezpečnostní kontroly na Pražském hradě, podle Ovčáčka přitom použil zavádějící fotografii. Další spor se týkal migrace.

Témata:  Jiří Ovčáček Tomáš Prouza Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy