Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina stran chce sněmovní verzi zákona o národních parcích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Většina stran bude dnes hlasovat pro sněmovní verzi zákona o národních parcích. Pro senátní verzi, kterou dnes do Sněmovny přijde podpořit prezident Miloš Zeman, budou jednotně hlasovat pouze poslanci ODS. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dnes novinářům řekl, že schválení senátní verze by znamenalo faktický zánik národních parků.

"Na území národních parků, aspoň části z něj, bychom měli nechat přírodu pracovat, jak funguje. To je něco, co zachovává naše poslanecká a vládní verze," řekl Brabec. Senátní verze zákona podle něj posiluje důraz na jiné funkce přírody, jako je například rekreace nebo udržitelný rozvoj území, to ale podle něj není úkolem národních parků. Poslanecký klub ANO na Brabcovu žádost přijal usnesení, že jednotně podpoří sněmovní verzi zákona.

"Chceme, aby pro nás i naše děti byly zachovány takové kouty přírody, kde bude k vidění ještě divoká příroda bez silných zásahů člověka," řekl předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. KDU-ČSL podle něj má ohlasy i od mnoha šumavských obcí, které sněmovní verzi zákona podporují. Lidovecký klub proto tuto verzi podpoří, stejně jako to udělal i v předchozím hlasování.

Stejně se zachovají i poslanci TOP 09. "Neprávem se říká, že sněmovní verze omezuje šumavské obce. Není to pravda, přítomnost národního parku přináší regionu prosperitu," řekl poslanec TOP 09 Michal Kučera. Podle něj díky existenci národního parku na Šumavu ročně přichází milion návštěvníků, kteří přinášejí peníze a rozvoj služeb. Sněmovní verzi zákona bude podporovat také poslanecký klub hnutí Úsvit.

ČSSD nemá k zákonu jednotný postoj a rozhodnutí ponechá na jednotlivých poslancích. Předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák ale dnes prohlásil, že většina zákonodárců strany bude hlasovat pro původní sněmovní verzi.

Naopak KSČM nebude hlasovat pro žádnou verzi. Současný stav je podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa lepší, než by přinesla jakákoli změna.

Za sněmovní verzi se jednoznačně postavila pouze ODS. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Zbyňka Stanjury se tak strana rozhodla kvůli tomu, že senátní verze podle ní zachovává současná práva obcí a měst na území národního parku.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Richard Brabec lesy Ministerstvo životního prostředí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy