reklama

Nejnižší povodňový stupeň bdělost ráno platil na dvou místech na Ploučnici v Libereckém kraji a na Svratce v Borovnici na Žďársku.

Povodňový stupeň pohotovosti dnes brzo ráno hlásily tři měřicí stanice, Dalečín a Veverská Bítýška na Svratce a Pertoltice na Liberecku na Panenském potoce. Vyhlašuje se, když hladina dosáhne 160 centimetrů, což se stalo v úterý po 20:00. Panenský potok zhruba tři hodiny po půlnoci kulminoval na 166 centimetrech a už opadá. V 07:00 byl na 161 centimetrech.

V Libereckém kraji přestalo většinou pršet už v úterý večer, za posledních 24 hodin spadlo do deseti milimetrů srážek, nejvíc v Jizerských horách. Přeháňky se ráno onjevovaly jen na Českolipsku. Teploty se pohybují od minus jednoho do čtyř stupňů Celsia. Pro Liberecký kraj stále platí výstraha na povodňové ohrožení v souvislosti se silnými srážkami a táním sněhu a také na silný vítr, kterou meteorologové vydali v úterý.

Ve středních Čechách ho hlásily měřicí stanice na Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, na Sázavě ve Zruči nad Sázavou a Doubravě ve Žlebech, na Hradecku to bylo na Cidlině v Novém Bydžově. Bdělost má také Rožnovská Bečva v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku a Dyje v rakouské měřicí stanici Raabs před přítokem do Česka.

Do konce týdne by podle nejaktuálnějších modelových výstupů mohlo v příhraničních horách napršet až 100 mm srážek, informuje meteocentrum.cz. K tomu budou pokračovat denní teploty kolem 10 °C, které ani v noci na většině území neklesnou pod bod mrazu.

Nejvýraznější vzestupy jsou předpokládány v povodí Smědé, Mandavy, Lužické Nisy, Kamenice a Ploučnice, kde nelze vyloučit dosažení 3. stupně povodňové aktivity (SPA). Dosažení 1. SPA předpokládáme také na tocích odvodňujících Šumavu a Český les (horní povodí Otavy a dále v povodí Nežárky).

Česko se bude potýkat také se silným větrem, dnes by měl podle meteorologů zasáhnout všechny regiony s výjimkou Zlínského kraje a jižní Moravy. V nárazech by mohl dosáhnout rychlosti místy až 90 kilometrů v hodině, na horách i víc než 110 kilometrů v hodině. Slábnout má dnes večer.