Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se sešli v Praze v předvečer puče, odsoudili komunismus

Muzeum železné opony Valtice
Muzeum železné opony Valtice
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Památku hrdinů, kteří vzdorovali komunistické totalitě, si dnes připomenuli účastníci shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze.

Pietní akci v předvečer 69. výročí komunistického puče v někdejším Československu uspořádalo uskupení Bez komunistů.cz. Mottem setkání byla slova režiséra Miloše Formana o tom, že "komunismus je ostuda lidstva".

"Komunismus nepatří do 21. století," uvedl za organizátory lídr iniciativy Petr Marek. Označil za ostudné, že jsou komunisté stále zastoupeni v Parlamentu. Vyzval proto k tomu, aby se KSČM v letošních volbách už do Sněmovny nedostala. Účastníci shromáždění, na němž se sešly odhadem tři desítky lidí, na závěr zapálili svíčky za oběti komunismu.

Aktéři shromáždění chtěli poukázat na to, že se Česko s následky komunistické totality dosud potýká. Připomínali zločiny komunismu i to, že letos uplyne 100 let od komunistického převzetí moci v Rusku a že v některých zemích vládne dosud.

Témata:  komunismus komunisté lidé Praha Češi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy