Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO směřuje k autoritativnímu řízení, tvrdí ČSSD a STAN

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO se dnešní změnou stanov, která posílila pravomoci předsedy, přiklání k autoritativnímu řízení. V debatě České televize se na tom shodli šéfové ČSSD a STAN Bohuslav Sobotka a Petr Gazdík.

Podle Sobotky budou místopředsedové ANO jen komparzem, který nebude moci rozhodovat o podstatných záležitostech. Gazdík přirovnal hnutí ANO k Severní Korey, kde vládne diktátorský režim.

Podle schválené změny stanov bude mít předseda hnutí ANO nově pravomoc vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nové jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací.

"Jestli teď bude ANO rozhodovat podle toho, kdo je předsedovi víc sympatický, nebo jestli na něj někdo něco donesl předsedovi, tak se z toho stane tak trochu Severní Korea," řekl místopředseda Sněmovny Gazdík. Změnu stanov ANO považuje za nebezpečnou, může se podle něj stát, že hnutí nebude svého předsedu kontrolovat. "Já bych si nepřál, abych takovou pravomoc měl," dodal.

Podle premiéra Sobotky ANO dnešní změnou stanov odbouralo vnitřní pojistku, kterou by měly demokratické strany mít. "Jestliže ANO zmocnilo Andreje Babiše a ten může zasahovat do úplně všech kandidátek, tak je přeci jasné, že hnutí ANO se posouvá ne směrem k větší demokratizaci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritativním prvkům," konstatoval Sobotka. Doplnil, že si nedovede představit, že by měl pravomoc zasahovat do všech kandidátek. V tradiční demokratické straně by podle něj nic takové nemohlo být schváleno.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Starostové a nezávislí Petr Gazdík Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy