Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický neprozradil, jestli bude kandidovat na prezidenta

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se nevyjádřil k tomu, zda bude kandidovat na prezidenta. Dříve uvedl, že za nutnou podmínku pro takové rozhodnutí by považoval své zvolení místopředsedou ANO.

Dnes získal ze všech kandidátů největší počet hlasů, výsledek volby ale vnímá jen jako "nějaký vzkaz". Podle předsedy ANO Andreje Babiše o tom, jak se hnutí postaví k prezidentské volbě, rozhodnou členové ANO v referendu.

Stropnický prohlásil, že víkendový sněm se prezidentskou volbou nezabýval. Své zvolení místopředsedou považuje za určitou sebereflexi, která mu umožní nově uvažovat o možné kandidatuře na hlavu státu.

Babiš zopakoval svůj návrh na to, aby ANO uspořádalo referendum, v němž by každý člen mohl předložit kandidáta na prezidenta. Mezi kandidáty, kteří by návrh přijali, by hnutí mohlo uspořádat primární volby.

Zdůraznil ale, že jde jen o jeho návrh, ke kterému se ještě musí vyjádřit ostatní členové hnutí. Poznamenal ale také, že současný prezident Miloš Zeman je ve výhodné pozici, pokud se rozhodne znovu kandidovat.

Témata:  Martin Stropnický Hnutí ANO prezident ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.