Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda podpoří ústavní návrh ke zbraním, věří ministr Chovanec

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSSD) věří, že vláda dnes podpoří poslanecký návrh na změnu ústavního zákona o bezpečnosti, který by měl nově majitelům legálně držených zbraní dát právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka.

Chovanec to před jednáním kabinetu řekl novinářům. Před Úřadem vlády ho podpořili členové Českomoravské myslivecké jednoty a legálních držitelů zbraní, kteří vládě předali petici s 50.000 podpisy.

Chovanec řekl, že má pro svůj návrh podporu sociálnědemokratických ministrů. "Uvidíme, jak se zachovají kolegové z hnutí ANO, kteří to opět vzali jako politický souboj," podotkl Chovanec. Připomněl, že i když vláda k ústavnímu zákonu vydá pozitivní nebo neutrální stanovisko, tak rozhodovat se bude hlasováním ve Sněmovně. "Pevně doufám, že to projde a že v Poslanecké sněmovně získáme dost hlasů na to, aby to získalo podporu," dodal Chovanec.

Ministři spravedlnosti Robert Pelikán a životního prostředí Richard Brabec (oba ANO) se změnou ústavního zákona nesouhlasí. "Ústavní změnu považuji za velmi nebezpečnou, nedomyšlenou, byl bych velice nerad, kdyby byla," řekl Pelikán před jednáním vlády.

Chovanec dnes opět připustil, že návrh je částečně reakcí na směrnici EU, která má zpřísnit podmínky pro držení zbraní. Novela má podle ministra ochránit přísné a fungující tuzemské zákony.

Témata:  Milan Chovanec vláda zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy