Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poličské strojírny zničené výbuchem prohledává policie a pyrotechnik

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Polička (Svitavsko) - Pyrotechnici dnes odvážejí munici z haly v areálu Poličských strojíren, v němž ve čtvrtek vybuchla trhavina a zranila 19 lidí. V neděli v 19:00 policie areál předala majiteli.

Vyšetřovatel s pyrotechnikem místo ohledávají, perimetr nebezpečné zóny se zmenšil na zničenou halu a vedlejší objekt, řekla ČTK mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová.

"Firma dostala pokyn, kde se mohou její lidé pohybovat. Území jsme zapáskovali, ve dne v noci tam budou hlídkovat policisté," uvedla Kaizarová. Munici z vedlejší haly, která byla poškozena, v neděli pyrotechnici zničili čtyřmi výbuchy v trhací jámě v areálu strojíren. O další likvidaci poškozené munice se již postará vlastník areálu.

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Série čtvrtečních explozí v hale na výrobu munice v areálu strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně. Podle posledních informací není nikdo v ohrožení života, většina zraněných již byla z nemocnice propuštěna.

Témata:  Policie ČR výbuch

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy