reklama

Občané musí mít jistotu, že se za ně stát postaví, řekl dnes Sobotka novinářům. Jašek se vrátil do Česka v neděli před půlnocí s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který o jeho propuštění v Chartúmu vyjednával.

Jaškovi udělil milost súdánský prezident Umar Bašír a nařídil jeho okamžité propuštění. Sobotka to podobně jako Zaorálek označil za velký diplomatický úspěch.

"Jsem rád, že dnes můžeme společně komentovat šťastný konec složitého případu," řekl dnes před jednáním vlády novinářům Sobotka. Poděkoval Zaorálkovi, velvyslankyni ČR v Egyptě Veronice Šmigolové i všem dalším lidem, kteří se na propuštění podíleli.

Zaorálek uvedl, že u Jaška byl od počátku přesvědčen, že nic neprovedl. Ocenil, že se podařilo dohodnout řešení prostřednictvím prezidentské milosti. Podmínky v Súdánu byly podle něj pro Jaška těžké. "Ale je to mimořádně statečný chlapík, ne každý by to asi vydržel," řekl ministr. Sobotka věří, že se dlouhodobý pracovník organizace Hlas mučedníků brzy zapojí v plné síle do života v Česku.