Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS dostane rozpočtové rezervy 70 milionů, Babišovi se to nelíbí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh, podle kterého vzroste rozpočet Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pro letošní rok. K původně slíbeným 307 milionům korun dostane GIBS dalších 70 milionů korun. 

Návrh by měl zlepšit platy zaměstnanců, peníze mají jít také na zlepšení zabezpečení sídla na pražském Strahově, vybavení příslušníků nebo nákup aut. Peníze půjdou z vládní rozpočtové rezervy proti vůli ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Dvojkoalice ČSSD + KDU jede perfektně a hlasuje proti nám. Platy GIBSu navýšila o 20,9 %, budou mít průměrný plat 55 500 Kč.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 27. února 2017

„Dvojkoalice ČSSD a KDU jede perfektně a hlasuje proti nám. Platy GIBSu navýšila o 20,9 procenta, budou mít průměrný plat 55.500 korun," postěžoval si Babiš na twitteru. Koaliční partneři ANO pak podle něj naopak zabránili tomu, aby do oprav silnic nižších tříd šlo z rozpočtové rezervy namísto půl miliardy 1,5 miliardy korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) toto rozhodnutí hájil mimo jiné tím, že v rozpočtové rezervě jsou čtyři miliardy a vláda by s nimi na mimořádné akce měla vystačit po celý rok.

GIBS chce zvýšit počet tabulkových míst o čtyři na 254. Argumentuje tím, že se zvyšuje i počet celníků, policistů nebo vězeňských dozorců, jejichž trestnou činností se inspektoři zabývají. Téměř 54 milionů korun chce použít na platy nových a zvýšení platů současných zaměstnanců. V důvodové zprávě je uvedeno, že například v Národní centrále proti organizovanému zločinu je průměrný plat zhruba 52.300 korun, kdežto u inspekce o více než 5000 nižší.

Inspekce pak chce další tři miliony korun vložit do zlepšení zabezpečení svého sídla, asi milion do nákupu nových počítačů, šest milionů do nákupu aut nebo za téměř čtyři miliony korun chce koupit kancelářský nábytek, zbraně a pohonné hmoty.

GIBS funguje od roku 2012. Je samostatným bezpečnostním sborem, samostatná je také ekonomicky - má vlastní kapitolu ve státním rozpočtu. Kromě vyšetřování trestných činů má inspekce na starosti i tzv. zkoušku spolehlivosti, což patří mezi její výjimečné kompetence.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy