Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN se radí s podnikatelem Redlem, byl stíhán v Krejčířových kauzách

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha – Radiožurnál informuje o tom, že hnutí STAN konzultuje stranické záležitosti se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, který byl stíhán ve dvou kauzách Radovana Krejčíře. Jeho stíhání ale bylo zastaveno kvůli potvrzení o vážné duševní nemoci.

STAN se s Redlem radí i o personálních záležitostech, uvedl Radiožurnál. STAN věc komentoval tak, že programovou nebo personální politiku určuje hnutí a jeho orgány, nikoliv jedinci, skupiny či sponzoři stojící mimo něj.

Vazby na Redla přiznává šéf hnutí Petr Gazdík, zlínský primátor Miroslav Adámek, jeho náměstek Ondřej Běták a europoslanec Stanislav Polčák. Právě Polčák Redlovi loni v září přeposlal e-mail, ve kterém ho jeho kolegové z pražské organizace STAN žádali o doporučení k nominacím na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu.

Europoslanec Radiožurnálu řekl, že hnutí v Praze začíná, a proto možné personální obsazení některých míst konzultoval s řadou dalších lidí. Později uvedl, že chtěl o radu požádat Redlova otce, který ale nemá e-mail.

„Petr Redl byl, stejně jako jiní podporovatelé hnutí z řad expertů, prostřednictvím svého syna Michala pouze požádán o konzultaci, zda nezná odborníky v oblasti energetiky či vodárenství. Ani Petr Redl, ani jeho syn Michal Redl v žádném případě neurčují politiku STAN," sdělil ČTK mluvčí STAN Karel Kreml. Nikdo z lidí uvedených v mailu, který přeposlal Polčák, nebyl podle něj do orgánů pražských firem nominován.

Redl podle soudu v roce 2002 přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing tuneloval s Krejčířem Českou spořitelnu. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. Podle potvrzení lékařů je ale tak nemocný, že není schopen vnímat trestní řízení. Někteří policisté to považovali za účelovou výmluvu z trestního stíhání.

Témata:  Starostové a nezávislí Petr Gazdík Stanislav Polčák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy