reklama

Zdroj izotopu je nejasný, některá média spekulují o ruském původu, neboť ho poprvé zachytila v lednu norská stanice u ruských hranic. Později byl zachycen také ve Finsku, Polsku, České republice, Německu, Francii a Španělsku. Úřady se ale původně rozhodly zachovat tuto informaci jako důvěrnou, protože věřily, že „neměla zpravodajskou hodnotu", cituje server Express Norský úřad radiační ochrany (NTPA).

Francouzský jaderný bezpečnostní orgán IRSN dodal, že zvýšená hladina jódu-131 nemůže způsobit „žádné zdravotní problémy". Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal podobnou informaci a uvedl, že „informace o zvýšené aktivitě jodu měřené v atmosféře v různých zemích Evropy jsou některými zdroji pochybně interpretovány a nezdůvodněně zveličovány“. Jeho úroveň se od té doby navíc už vrátila k normálu.

Vědci se snažili tento jev vysvětlit, někteří věří, že by roli mohly sehrát jaderné testy z Ruska. Jód-131 má poločas rozpadu pouhých osm dní, takže jakákoliv jeho detekce je důkazem náhlé a nedávné aktivity spojené s touto radioaktivní látkou.

Objevila se dokonce teorie, že Rusko za polárním kruhem testuje nukleární zbraně. Jód-131 je radioaktivní izotop nacházející se v atomových bombách testovaných USA a Ruskem v raných dobách studené války.

Švédská webová stránka Cornucopia uvedla, že jód-131 „je izotop, který se vyskytuje při detonaci uranu-235 nebo plutonia na bázi jaderných zbraní". Dodala, že „Rusko modernizuje své jaderné zbraně na nové nejmodernější stroje a proto není nerozumné se domnívat, že by při tom mohla vyvíjet nové hlavice a ne jen nosiče."

Tuto teorii do jisté míry podporuje fakt, že kvůli vypátrání původu jódu byl vyslán zvláštní letoun Boeing WC-135 amerického vojenského letectva do Británie. Stroj zmíněného typu je vybaven přístroji k měření radioaktivity a zjišťování jejího původu.

Jak ale tvrdí většina vědců, že žádné jiné radioaktivní chemikálie nebyly objeveny, což zdánlivě vylučuje možnost testování jaderných zbraní.

Nejpravděpodobnějším zdrojem jódu je tak farmaceutická nehoda. Astrid Lilandová, vedoucí sekce pro krizovou připravenost NRPA, řekla: „Vzhledem k tomu, že byl naměřen pouze jód-131 a žádné jiné radioaktivní látky, domníváme se, že pochází z farmaceutické společnosti vyrábějící radioaktivní léky. Jód-131 se používá k léčbě rakoviny."