reklama

Na obvinění bývalého detektiva protimafiánského útvaru dnes upozornil Český rozhlas. Komárek podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) porušil zákony tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního úniku informaci". Dopustil se tím porušení povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání.

"Orgány činné v trestním řízení tímto zcela naplnily závěry vyšetřovací komise. Ta označila postup pana Komárka za neprofesionální a trestněprávní důsledky se do určité míry daly čekat," řekl Blažek.

Z obvinění někdejšího detektiva se ale neraduje. "Uvědomuju si roli pana Komárka v celé té kauze. On v podstatě byl pouhým pěšákem v cynické hře olomouckých státních zástupců, čehož potom mistrně využilo hnutí ANO," řekl.

Podle něj se nemohou orgány činné v trestním řízení spokojit se stíháním "pěšáků", ale musí se snažit potrestat "generály". "Pan Komárek tím, jak se nebál vystoupit veřejně, tak někteří zůstali dál ve svých teplých kancelářích. To jsou ti, kteří to všechno vymysleli. A sedí v nich dál a pan Komárek to má teď všechno odnést. S tím tedy nesouhlasím," řekl Blažek.

Sněmovní komise kritizovala olomoucké žalobce, protože v souvislosti s policejní reformou podle poslanců vypustili některé neověřené a nepravdivé informace. Tím podle poslanců aktivně vstoupili do politického života. Komise také míní, že porušovali zákon. Vyzvali proto vládu, aby se zabývala situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství.

Při policejní reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, do níž se sloučily Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reorganizace vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO. Sociální demokraté reformu podporovali, zatímco hnutí ANO tvrdilo, že jejím účelem je zničit ÚOOZ.

Kvůli reformě odešli od policie detektivové ÚOOZ Komárek a Robert Šlachta. Šlachta poté začal pracovat na celní správě, Komárek měl podle médií nastoupit na Finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO).