Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trestní stíhání Prskavce bylo zastaveno

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Státní zástupkyně podmíněně zastavila trestní stíhání bývalého velitele Hradní stráže Petra Prskavce, který se měl obohatit o téměř 20 tisíc korun. Nesrovnalosti měl údajně mít ve vyplácení cestovních náhrad. V případě odsouzení mu hrozily až dva roky za mřížemi.

Státní zástupkyně pro Prahu 6 Jindra Janáčová ČTK přímo nesdělila, že rozhodnutí se týká Prskavce, vyplývá to ale z kontextu. Vyšetřování Prskavce Vojenská policie ukončila a předala státní zástupkyni v polovině února. Dnes bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno.

Státní zástupce může podmíněně zastavit trestní stíhání pokud se obviněný k činu doznal, nahradil škodu nebo vydal bezdůvodné obohacení. Přihlédnout při tom může k dosavadnímu životu obviněného a okolnostem případu.

Prskavec byl z funkce odvolán loni 2. prosince. Musel odejít údajně kvůli nesrovnalostem ve vyplácení cestovních náhrad. Aktuálně.cz s odkazem na náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jana Kaše uvedl, že částka, o kterou se údajně Prskavec neoprávněně obohatil, byla o něco nižší než 20.000 korun.

Prskavec byl ve funkci necelý rok, nastoupil 18. prosince 2015. Nahradil Radima Studeného, který ve funkci skončil v polovině loňského října poté, co skupina Ztohoven vyvěsila na Hradě červené trenýrky. Kaše zatím pověřil velením Hradní stráže Karla Kroupu, Prskavcova statutárního zástupce.

Témata:  Pražský Hrad Petr Prskavec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy