Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trestní stíhání Prskavce bylo zastaveno

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Státní zástupkyně podmíněně zastavila trestní stíhání bývalého velitele Hradní stráže Petra Prskavce, který se měl obohatit o téměř 20 tisíc korun. Nesrovnalosti měl údajně mít ve vyplácení cestovních náhrad. V případě odsouzení mu hrozily až dva roky za mřížemi.

Státní zástupkyně pro Prahu 6 Jindra Janáčová ČTK přímo nesdělila, že rozhodnutí se týká Prskavce, vyplývá to ale z kontextu. Vyšetřování Prskavce Vojenská policie ukončila a předala státní zástupkyni v polovině února. Dnes bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno.

Státní zástupce může podmíněně zastavit trestní stíhání pokud se obviněný k činu doznal, nahradil škodu nebo vydal bezdůvodné obohacení. Přihlédnout při tom může k dosavadnímu životu obviněného a okolnostem případu.

Prskavec byl z funkce odvolán loni 2. prosince. Musel odejít údajně kvůli nesrovnalostem ve vyplácení cestovních náhrad. Aktuálně.cz s odkazem na náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jana Kaše uvedl, že částka, o kterou se údajně Prskavec neoprávněně obohatil, byla o něco nižší než 20.000 korun.

Prskavec byl ve funkci necelý rok, nastoupil 18. prosince 2015. Nahradil Radima Studeného, který ve funkci skončil v polovině loňského října poté, co skupina Ztohoven vyvěsila na Hradě červené trenýrky. Kaše zatím pověřil velením Hradní stráže Karla Kroupu, Prskavcova statutárního zástupce.

Témata:  Pražský Hrad Petr Prskavec

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy