Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku chybí učitelé. Valachová ví, kde je vzít

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česku nehrozí nedostatek učitelů v důsledku generační výměny. Má to ale podmínku, musí se podaří do roku 2020 zajistit, aby většina absolventů pedagogických fakult nastupovala do škol.

Po projednání kariérního řádu pro učitele ve druhém čtení ve Sněmovně to dnes novinářům řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Zároveň uvedla, že dlouhodobým řešením situace nemůže být to, aby ve školách učili lidé bez pedagogického vzdělání.

Generační obměna učitelů podle Valachové Česko zasáhne zhruba za deset let. "Chtěla bych ubezpečit veřejnost odbornou i laickou, že nám nehrozí nedostatek učitelů, který bychom nezvládli z hlediska mezigenerační obměny. Ale potřebujeme jednu věc, potřebujeme do roku 2020 změnit trend a přimět absolventy pedagogických fakult, aby jich víc než 60 procent do škol zamířilo," řekla. V současnosti podle ní naopak 60 procent absolventů pedagogických fakult nikdy učit nezačne.

Podle ministryně je třeba motivovat mladé učitele, aby do škol nastupovali. "Byla bych dost nerada, kdybychom místo práce na tomto velkém úkolu se zbavili problému tak, že řekneme, dobře, když učitelé učit nechtějí, tak přilákáme jiné vysokoškoláky," řekla.

Témata:  školství učitelé Kateřina Valachová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy