reklama

Kauza vypukla v létě 2015. Policie Čadka obvinila z korupce poté, co tvrdil, že po něm Choc chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. V médiích se objevovaly informace, že milion měl jít straně a dva miliony ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Vyšetřování ale neprokázalo, že by Chovanec v případu figuroval. Případem se předloni zabývala i Bezpečnostní rada státu. Policisté tehdy obvinili i Choce.

Žalobci případ po několika týdnech poslali k soudu ve zkráceném přípravném řízení a navrhli potrestání obou aktérů kauzy za nepřímé úplatkářství. Za tento čin hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme. Soudy ale zkrácené přípravné řízení zamítly.

V loňském roce byl Čadek obviněn také z podvodu. Podal totiž na Českou poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily.

Policie vyšetřování obou kauz spojila a letos v lednu vyšetřování ukončila. "Návrh na podání obžaloby na dvě fyzické a jednu právnickou osobu jsem obdržel počátkem února," sdělil dnes ČTK bez bližších podrobností Matula. Státní zástupce nyní bude rozhodovat o tom, zda podá obžalobu k soudu nebo v kauze rozhodne jiným způsobem.

Čadek v minulosti v médiích vinu opakovaně odmítl. Na poštách prodával šicí boxy nebo drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Tvrdil, že kvůli tomu nakoupil zboží za 20 milionů korun, ale pošta od obchodu upustila a Čadek zkrachoval.

Podle pošty nabízel Čadek prodej dárkových poukázek, což ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo. Pošta v minulosti uvedla, že smlouvu na takový sortiment s Čadkem nikdy neuzavřela.