Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní koalice chce zvýšit přídavky na děti. Opozice mluví o předvolebním populismu

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Koalice ve Sněmovně navrhla zvýšení přídavků rodinám s dětmi tak, jak se na tom dohodla v únoru. Celkově jim chce přidat čtyři miliardy korun. Opozice to označila za předvolební populismus

Koaliční návrh počítá s tím, že se dětské přídavky v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, zvýší o 300 korun měsíčně, a to na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte.

Nárok na něj budou mít nově rodiny s příjmy až 2,7násobku životního minima, nyní je limit na 2,4násobku životního minima. O 150 korun měsíčně se zvýší i sleva na dani na první dítě.

Vládní poslance za jejich přístup kritizovaly například poslankyně Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marta Semelová z KSČM. Vláda mohla takto už daleko dříve pomoci například matkám samoživitelkám, tvrdí.

"Je to oblíbená replika opozice říci, že je před volbami a děláme to z populistických důvodů," reagoval předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Témata:  rodina sociální dávky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy