Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 68 let zemřel exministr financí Ivo Svoboda

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve věku 68 let zemřel exministr financí ve vládě premiéra Miloše Zemana Ivo Svoboda. Zpráva o úmrtí se objevila na Twitteru.

Podle parte, které na twitteru zveřejnil investigativní novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta, Svoboda zemřel 23. února ve věku nedožitých 69 let.

Ivo Svoboda hned při prvních svobodných volbách v roce 1990 zahájil politickou kariéru kandidaturou na poslance v České národní radě za Občanské fórum. V letech 1998–1999 zastával funkci ministra financí ve vládě Miloše Zemana a v období 1997–1999 byl místopředsedou ČSSD.

Zemřel Ivo Svoboda, exministr financí, který seděl za kauzu vytunelované Liberty.RIP pic.twitter.com/l2vvqj2x4H

— Jaroslav Kmenta (@JaroslavKmenta) 1. března 2017

Z funkce ministra byl odvolán kvůli podezření z trestné činnosti v době, kdy působil ve firmě Liberta, a. s. V roce 2005 ho pražský vrchní soud společně s jeho poradkyní Barborou Snopkovou odsoudil k pěti letům za vytunelování společnosti Liberta, a. s. Trest si odpykával ve věznicích Všehrdy a Odolov, z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn v roce 2008.

Svoboda se Snopkovou podle rozsudku vylákali v roce 1996 od banky IPB podvodem šest miliónů korun. Peníze měly posloužit na provoz Liberty. Ve skutečnosti je ale vyvedli přes společnost Zora Euro a použili na splacení dluhů své firmy Omnia.

Svoboda vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Pracoval nejprve jako vývojový pracovník v ZPA Čakovice a v obchodním zastoupení maďarské firmy Videoton. 

Témata:  Ivo Svoboda úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy