reklama

Na novinku ve vydávání průkazů si lidé ale budou muset počkat, změny mají nastat podle návrhu výboru pro veřejnou správu zhruba za 2,5 roku potom, co norma vyjde ve sbírce. Budou se totiž muset upravit informační systémy veřejné správy. O něco dříve, asi za dva roky od platnosti zákona, žadatelé nebudou muset přikládat k žádosti o řidičský průkaz papírovou fotografii. Úřad si opatří její digitální podobu z registru veřejné správy, nebo ji budou muset úředníci zhotovit vlastním fotoaparátem.

Lhůtu pro účinnost novely označil poslanec Jan Farský (STAN, za TOP 09) za neuvěřitelně dlouhou. Chce, aby novinky platily už od července příštího roku. Pevné účinnosti navrhl Jan Klán (KSČM), pro fotografie od 1. července 2019 a pro vydávání průkazů od 1. ledna 2020.

Papírová fotografie bude nadále nutná u mezinárodních řidičských průkazů. Za jejich vydání budou lidé nově platit 50 korun.

Výhradně úřady obcí s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště budou dále řešit například odebírání řidičských průkazů nebo pozastavování jejich platnosti, uvádí novela.

Poplatek za vydání řidičského průkazu vzroste z nynějších 50 korun na 200 korun. Původní znění poslanecké novely předpokládalo zdražení na 100 korun jen v případě, že žádost bude podána na jiném úřadě než v místě trvalého bydliště. Razantnější růst poplatku je podle zdůvodnění dán tím, že se neměnil řadu let a lidé ušetří za papírovou fotografii. Navíc obyvatelé, kteří žijí jinde než v místě bydliště, nebudou muset kvůli podání žádosti a vyzvednutí průkazu cestovat, což jim uspoří čas i peníze.

Už od letošního června budou moci lidé vyřizovat na všech úřadech obcí s rozšířenou působností registraci vozidel. Nyní je to možné stejně jako u řidičských průkazů jen v místě jejich bydliště nebo sídla firmy. Převod vozu je možný pouze na úřadu v bydlišti původního vlastníka.

Poslanec ODS Petr Bendl chce k novele připojit změnu vymezení pro zřizování ochranných pásem silnic. Zjednodušilo by to povolování reklamních zařízení v obcích, podle Bendla po slovenském a rakouském vzoru. Podobnou úpravu podal v minulosti jako samostatnou novelu Jaroslav Foldyna (ČSSD), vláda se k ní postavila záporně a Sněmovna ji dosud neprojednala.