Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NSS zamítl Ošťádalovu kasační stížnost kvůli nejmenování profesorem

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes zamítl kasační stížnost Ivana Ošťádala a Univerzity Karlovy kvůli nejmenování fyzika profesorem. Stížnost směřovala proti loňskému rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zamítl žalobu na nečinnost prezidenta Miloše Zemana. ČTK to zjistila z úřední desky, shání podrobnosti.

Nečinnost podle žaloby spočívala v tom, že prezident nepodepsal Ošťádalův jmenovací dekret. Zdůvodnil to tehdy fyzikovými kontakty s komunistickou Státní bezpečností.

Městský soud v Praze dospěl k závěru, že ke dni jeho rozhodování už prezidentova nečinnost netrvala. Přerušení nečinnosti spatřoval soud v Zemanově dopisu ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). V dopise prezident uvedl, že Ošťádala nejmenuje.

Společně s Ošťádalem Zeman nejmenoval další dva navržené kandidáty, ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Fajt se rovněž bránil neúspěšnou žalobou, v únoru k Nejvyššímu správnímu soudu dorazila jeho kasační stížnost.

Od událostí kolem nejmenování tří profesorů se k Zemanovi dostaly tři seznamy dalších kandidátů na profesorský titul, které schválila vláda. Nikoho dalšího neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministryně školství. V minulosti tak někdy činil prezident.

Témata:  Miloš Zeman Nejvyšší správní soud (NSS) Ivan Ošťádal

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy