Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlendrián, nebo zlý úmysl? Horáček se zlobí na politiky, poslal jim ostrý vzkaz

Skladatel a textař Michal Horáček
Skladatel a textař Michal Horáček
Foto: michalhoracek.cz

Praha – Textař a prezidentský kandidát Michal Horáček si opět stěžuje na práci českých politiků. Nelíbí se mu, že stále nemůže splnit základní podmínku, aby se oficiálně stal kandidátem, tedy předložit petiční arch s dostatečným počtem podpisu občanů.

Poslanci stále ještě neschválili novelu Zákona o volbě prezidenta. Rok před volbami tak občanští kandidáti neví, jestli budou mít dost času na to, aby posbírali dost podpisů občanů. „Stále nemohu dělat to, co je k registraci kandidáta na funkci prezidenta nezbytné: sbírat podpisy spoluobčanů na petiční archy,“ zlobí se na facebooku Horáček.

„Novela zákona o volbě prezidenta republiky, uložená parlamentu Ústavním soudem v roce 2013, dosud není v platnosti. Dlouho jsem se domníval, že jde o šlendrián. Teď už si myslím, že jde o záměr. Parlamentní strany zjevně nevítají kandidáty nezávislé na jejich podpoře,“ udeřil na politiky textař.

To podle Horáčka není fér. „Stranickým kandidátům předloží strany nominaci jak na příslovečném talíři. Tak to cítí i člověk, který jako špičkový sportovec férová pravidla ctí, potřebuje a vyžaduje - Leopold König, český olympionik a přední účastník cyklistických Grand Tours. Proto mi nabídl, že - jakmile novela vstoupí v platnost - mi se sběrem podpisů pomůže,“ vysvětluje prezidentský kandidát.

Horáček už si kvůli nejasným pravidlům při sběru podpisů stěžoval již před několika týdny. Tehdy reagoval na komentář šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který uvedl, že Horáček je zatím jediným, kdo potvrdil svojí kandidaturu a navíc výslovně uvedl, že si nepřeje podporu žádné politické strany. „Já mu samozřejmě vyhovím a žádnou podporu mu nevyslovíme," řekl Kalousek a popřál Horáčkovi v kampani hodně štěstí.

A Horáček mu obratem odpověděl. „Za přání štěstí děkuji, ale co bych opravdu uvítal, pane předsedo: kdyby zástupci stran včetně té Vaší v Parlamentu nepotřebovali čtyři roky na novelu Zákona o volbě prezidenta. Pořád není hotová. Jako nezávislý kandidát dosud nemůžu sbírat podpisy na petiční archy - a ty jsou nutné k tomu, abych se skutečným kandidátem mohl stát,“ udeřil nejen na TOP 09 textař.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy