reklama

"Jsem přesvědčen, že zákon je pro efektivní fungování zahraniční služby velmi prospěšný," řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Bývalý ministr Karel Schwarzenberg (TOP 09) předlohu uvítal. Upozornil ale na to, že v budoucnu by se případně mohla měnit, když neponese opoziční návrhy. "Největší chyba nového zákona je, že se likviduje personální rada," řekl.

Nový zákon by měl zjednodušit ministerstvu administrativu spojenou se střídáním diplomatů v ústředí a v zahraničí. Měl by mu také poskytnout širší možnosti v situacích, kdy je nutné rychle rušit nebo naopak vypisovat nová pracovní místa kvůli politickému vývoji, například v případě zrušení nebo zavedení vízové povinnosti.

Diplomatům by měl zákon usnadnit sladění osobního a pracovního života. Umožnil by například čerpat mateřskou a rodičovskou dovolenou na zastupitelském úřadu v zahraničí. Zároveň by zavedl pro ministerstvo zahraničí možnost zajistit diplomatům a jejich rodinným příslušníkům zdravotní připojištění v době, kdy pracují na zastupitelském úřadu.

Poslanci včlenili do předlohy na návrh ústavně-právního výboru úpravu možné výjimky z požadovaného vzdělání u administrativních pracovníků. Neměla by být vázána na jejich pobyt v zahraničí, aby po návratu do Česka nemuseli být propuštěni.