Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚOOZ v roce 2016 rozdal pokuty za šest milionů, kontroloval i uprchlická zařízení

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) loni na pokutách vybral přes šest milionů korun, což je čtyřnásobek při srovnání s rokem 2015. Kontrolou prošly nejen soukromé firmy, ale i státní instituce včetně ministerstev či uprchlických zařízení.

Nejvyšší sankci udělil společnosti T-Mobile, a to 3,6 milionu korun. Operátor dostal pokutu v polovině loňského roku kvůli tomu, že dostatečně nezabezpečil data svých klientů před jejich odcizením svým zaměstnancem.

Mezi odcizenými údaji byla jména, data narození, adresy, telefonní čísla, zákaznické kódy, údaje o tarifech, průměrných útratách a značkách zařízení i čísla účtů. Operátor postih přijal. Sankci označil za nepřiměřenou, ale neodvolal se.

V uprchlických zařízeních problémy nebyly. Naopak ministerstvu práce a sociálních věcí úřad uložil pokutu ve výši 150.000 korun za to, že nedostatečně kontrolovalo zálohovaná data žadatelů o dávky v pronajatých externích datových centrech.

Předsedkyně úřadu Ivana Janů ve zprávě poukázala na to, že ÚOOÚ byl loni na rozdíl od minulosti jen několikrát opomenut jako připomínkové místo. Jako příklad uvedla návrh novely zákona o zpravodajských službách, v němž byla navrhována reforma dozoru nad zpravodajskými službami.

Témata:  ÚOOÚ pokuty ministerstva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy