Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman stále rozděluje Čechy, věří mu ale víc lidí než vládě

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byla v únoru 2017 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím. Prezidentovi důvěřuje 54 procent občanů, vládě 37 procent. Nejlépe jsou na tom už tradičně starostové.

Poslanecká sněmovna má důvěru 26 % občanů, více než dvě třetiny (69 %) jí nedůvěřují. Senátu důvěřuje 30 % občanů a podíl nedůvěřujících je u něj na úrovni více než tří pětin (63 %), uvedl soc.cas.cz.

V porovnání s předchozím šetřením z ledna 2017 klesla důvěra vládě (o 5 procentních bodů při shodném nárůstu podílu nedůvěřujících) a Poslanecké sněmovně (o 5 procentních bodů při nárůstu podílu nedůvěřujících o 4 procentní body). V obou případech se ovšem jedná o návrat k hodnotám dosaženým v prosinci 2016.

V porovnání se situací před rokem v únoru 2016 je pak v současnosti o 5 procentních bodů nižší důvěra a o 5 procentních bodů vyšší nedůvěra k prezidentovi.

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni jsou podíly důvěry a nedůvěry aktuálně zcela vyrovnané. Konkrétně krajským zastupitelstvům 43 % dotázaných důvěřuje i nedůvěřuje a zbývajících 14 % se nedokáže rozhodnout. V případě hejtmanů (a v Praze primátora) pak důvěra i nedůvěra činí 40 % při 20 % nerozhodnutých, kteří uvedli odpověď „nevím“.

V případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 61 %, v tom 13 % obecním zastupitelstvům „rozhodně důvěřuje“ a 48 % jim „spíše důvěřuje“. Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí přibližně třetinu (34 %), přičemž „spíše“ jim nedůvěřuje 25 % a „rozhodně“ 9 %. Starostové jsou na tom o ještě něco lépe, když důvěru jim vyjádřilo 64 % dotázaných, v tom 17 % „rozhodně“ a 47 % „spíše“, nedůvěra ke starostům pak dosáhla 30 %, když 20 % respondentů podle svých slov starostům „spíše nedůvěřuje“ a 10 % jim „rozhodně nedůvěřuje“.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy