reklama

Ševcov byl původně obžalovaný především z házení zápalných lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Kvůli nedostatku důkazů byl však nakonec odsouzen jen za držení hlídky při sprejování hesel na zeď ruzyňské věznice. Za pomoc při poškození cizí věci mu justice na tři roky zakázala účast na demonstracích. Student se dovolal, kauzou se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud.

Dopis, pod nějž se podepsala i děkanka filozofické fakulty Mirjam Friedová, je adresován Chovancovi, řediteli ministerského odboru azylové a migrační politiky Tomáši Haišmanovi a také Komisi pro rozhodování ve věcech pobytu cizinců. "Univerzita Karlova vyjadřuje Igoru Ševcovovi svoji podporu a žádá příslušné orgány, aby podnikly takové kroky, které nevystaví studenta vyhoštění a z něj vyplývajícímu ohrožení na životě," stojí v dokumentu.

Případ studenta etnologie Ševcova prý škola sleduje "s velkými obavami". Upozornila na to, že mladík byl už v Rusku politicky perzekuován, a vyhoštění tak pro něj znamená reálné nebezpečí pronásledování za občanské postoje. Dodala, že Ševcov by také ztratil možnost dostudovat na filozofické fakultě, kde plní řádně a bezproblémově své studijní povinnosti.

Ministerstvo vnitra zatím dopis podle Aktuálně.cz neobdrželo. "V této souvislosti je nutné připomenout, že se jedná o správní rozhodnutí ministerstva vnitra, které se řídí zákonem," citoval server mluvčí vnitra Lucii Novákovou.

Podle stránek Antifenix.cz, které studenta podporují, přišel Ševcov o studentské vízum kvůli administrativní chybě v době, kdy byl ve vazbě v souvislosti s útokem na Stropnického dům. Znovu prý o toto vízum nežádal proto, že by musel odjet do Ruska. Proto raději podal žádost o zaměstnaneckou kartu, ministerstvo vnitra ji však zamítlo se zdůvodněním, že Ševcov "nesplňuje podmínku trestní zachovalosti". Když kvůli tomu přišel 23. února na vnitro, odebrali mu prý pas a cizinecká policie ho na několik hodin umístila do cely. "Situace je nyní taková, že v ČR nemá platné vízum a začalo takzvané vyhošťovací řízení," shrnul server.