Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Prouzy je ztráta pro Česko i Brusel, zní z EU. Ozvaly se ale i kritické hlasy

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Na twitteru se objevila řada ohlasů na rezignaci státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD). Zatímco někteří jeho odchodu litují, jiní ho naopak uvítali.

Práci českého "pana Evropy" ocenil například šéf kabinetu předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera. "Je to obrovská ztráta pro evropský projekt," tweetoval šéf Junckerova kabinetu Martin Selmayr.

Rezignaci Prouzy komentovala také britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová, s níž byl tajemník v kontaktu i díky tomu, že na úřadu vlády vedl pracovní skupinu pro brexit. "Skvěle jste sloužil své zemi a jste drahým přítelem," uvedla velvyslankyně.

Kriticky se na adresu Prouzy vyjádřil europoslanec za ODS Jan Zahradil. "Osobně vám přeji vše dobré, české EU politice pak bez vás více realismu, méně vlivu Bruselu/Berlína," uvedl v tweetu.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je také zásluhou Prouzy, že současná vláda má proevropský kurz a promlouvá do směřování EU.

Prouza svou rezignaci v pátek večer zdůvodnil přijetím nabídky ze soukromého sektoru. Podle Lidových novin bude působit ve firmě s čínským kapitálem. V médiích se však objevují nepotvrzené informace o tom, že tajemník skončil, protože nedostal potřebnou bezpečnostní prověrku. Někteří se domnívají, že příčinou odchodu Prouzy je to, že se nestal ministrem průmyslu a obchodu.

Témata:  Tomáš Prouza EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy