Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Onemocněním ledvin trpí každý desátý Čech, řada z nich o tom nemá tušení

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Česká republika je zemí s nejvyšším výskytem rakoviny ledvin na světě. Některým z onemocnění ledvin trpí každý desátý Čech, řada z nich o tom ale dlouhou dobu neví. Poruchy jejich funkce často nemají zpočátku žádné citelné příznaky. Na tyto problémy upozorňuje Světový den ledvin, který připadá na 9. března.

Paní Milada už 8 let dochází pravidelně 3 krát týdně do nemocnice na dialýzu. Kvůli rakovině totiž přišla o obě ledviny. "Jsem začala mít bolesti zad a hodně jsem zvracela," popsala první příznaky paní Milada. Následná vyšetření u ní prokázala pokročilý nádor na ledvině. Po několika letech rakovina napadla i druhou ledvinu. 

Česká republika je zemí s největším výskytem rakoviny ledvin nejen v Evropě, ale i na světě. Na 100 tisíc obyvatel u nás připadá kolem 30 pacientů s nádorem na ledvině. Nejzákeřnější na nemocech ledvin je, že člověk nemá často dlouho žádné potíže. 

"To vůbec poznat nemusíte, dokonce bych řekl, že nejčastěji to nepoznáte," zhodnotil lékař a nefrolog Vladimír Tesař. Odhaduje se, že každý desátý člověk u nás má nějaký problém s ledvinami, řada z nich to ale ještě dlouho po propuknutí nemoci ani neví. 

"Zhruba 30 % pacientů přichází vlastně ve fázi, kdy my zjistíme, že jim ledviny selhaly," doplnil Tesař. U příležitosti světového dne ledvin si proto budou moci zájemci letos už podvanácté nechat své ledviny na řadě míst vyšetřit. 

U 10 až 15 % lidí odhalí lékaři při těchto vyšetřeních nějaký problém s funkcí ledvin. Jedním z rizikových faktorů nemocí ledvin je nadváha. Riziko onemocnění a následného selhání ledvin je u těchto lidí dvakrát až třikrát vyšší. Přitom nadváhu u nás má zhruba 35 % lidí.

Témata:  rakovina zdraví Česko lékaři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy