Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechci být ve vládě, která umožní další vlny EET, udeřil ministr Jurečka

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dnešním hostem pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimo jiné uvedl, že nechce být ve vládě, která by schválila zavedení elektronické evidence tržeb pro další profese.

Ve třetí fázi by online hlášení tržeb museli podávat také vykonavatelé svobodných povolání - například účetní, veterináři a právníci. Týkalo by se také autoservisů, stavebnictví nebo dopravy. Jako poslední by podle harmonogramu měla do systému vstoupit další řemesla.

"Třetí a čtvrtou vlnu my odmítáme a budeme po volbách prosazovat, aby nikdy nenastala," prohlásil dnes Jurečka. Na otázku moderátora, zda by on sám byl ve vládě, která by plánované rozšíření EET dotáhla do konce, odpověděl: "Já si troufnu říct, že nebyl".

Dále uvedl, že EET se zavádí postupně právě kvůli tomu, aby o něm rozhodla příští vláda. "Proto jsme prosadili to rozložení v čase, aby budoucí Poslanecká sněmovna a nová vláda mohla rozhodnout jestli ano, či ne," řekl.

Ministr zemědělství poukázal na to, že pro skupiny, které jsou zahrnuty do třetí a čtvrté vlny, EET nemá smysl. Většina řemeslníků podle něj stejně své služby fakturuje a tudíž není třeba příjmy znovu hlásit.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a kritik EET prohlásil, že tento systém narušuje svobodné podnikání a decimuje drobné živnostníky například na vesnicích.

Témata:  Marian Jurečka vláda elektronická evidence tržeb KDU-ČSL

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy