Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Moravce se sešli Jurečka a Kalousek, pohádali se o korunových dluhopisech

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka dnes řekl, že finanční správa musí být schopna prověřit okolnosti vydání korunových dluhopisů firem v období kolem roku 2012. Pokud se tak neděje, je to podle něj ze strany ředitele úřadu jasné porušení povinností a nemá na svém místě co dělat. Do debaty v České televizi se vložil také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Otázka korunových dluhopisů nedávno vedla ke sporu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO).

"Jestliže ředitel Finanční správy nebude schopen udělat efektivní kontrolu u těch firem, které tehdy využily v těch dvou letech ty vysoké emise, a zkontrolovat, za jakých podmínek a jakým způsobem byly ty dluhopisy financovány, tak na tom místě nemá co dělat," řekl dnes Jurečka v pořadu Otázky Václava Moravce.

Mezi firmami, které kolem roku 2012 vydávaly korunové dluhopisy je i společnost Agrofert. V roce 2013 Babiš dluhopisy své tehdejší společnosti koupil za 1,482 miliardy korun. Korunové dluhopisy, ze kterých se neplatila kvůli znění zákona daň, vydávaly i jiné společnosti. Tento postup, který v té době umožňoval zákon, by mohl být podle kritiků posouzen jako daňový únik.

Kalousek, který byl v roce 2012 ministrem financí, dnes řekl, že finanční správa má právní nástroje na to, aby otazníky kolem korunových dluhopisů vyjasnila. Případu se ale podle Kalouska nevěnuje, protože úřad spadá pod resort, který Babiš řídí.

"To, že si začaly firmy v roce 2012 vydávat dluhopisy, nebylo proto, že ministerstvo financí vydalo dluhopisy pro domácnosti v roce 2011, ale proto, že na začátku roku 2012 ČNB výrazným způsobem uvolnila vydávání dluhopisů pro financování firem," hájil se dále Kalousek.

Jurečka reagoval slovy, že Kalousek byl tehdy ministrem financí. "Říkat nyní, že za to nemůže, to není zodpovědné," soudí místopředseda lidovců.

Témata:  Marian Jurečka dluhopisy Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy