reklama

Za "nepříliš uvážlivý" například označil Bělobrádkův přístup k jednání o možné volební koalici KDU-ČSL se Starosty a nezávislými (STAN) a připomněl, že si pamatuje podobné diskuse v někdejší Čtyřkoalici.

"Chybí nám esprit, leadership. Musíme mít v sobě touhu vyhrát, ne hrát... U lidovců je takový zvyk, že když není problém, tak se to zdá dobré. A já si myslím, že je to hrozně špatně," uvedl Čunek, který na podzim vyhrál v čele lidovecké kandidátky krajské volby ve Zlínském kraji a stal se hejtmanem. Na rozhodnutí kandidovat na předsedu má prý ještě dost času. "Každý z delegátů sjezdu může kohokoliv navrhnout, i sám sebe," dodal.

Po volbách do Sněmovny lidovci podle něj nepůjdou do žádné, ani tiché koalice s komunisty. Ostatní varianty nechce předem vylučovat, sám se podle svých slov dokáže dohodnout s každým, pokud mu "dostatečně razantně a racionálně" vysvětlí, o co mu jde. Na rozdíl do Bělobrádka má prý partnerský vztah i s předsedou ANO Andrejem Babišem, jehož hnutí je považováno za favorita letošních sněmovních voleb.

Čunek je členem KDU-ČSL od roku 1990. V čele strany byl od prosince 2006 do května 2009. Během své politické kariéry byl vicepremiérem a ministrem, nyní je hejtmanem, senátorem i starostou Vsetína. Právě jako starosta na sebe poprvé upozornil v roce 2006, když město pod jeho vedením nechalo vystěhovat z centra vesměs romské neplatiče nájemného. Poté se stal senátorem, předsedou KDU-ČSL i členem vlády.

Po obvinění z korupce Jiří Čunek v listopadu 2007 opustil kabinet, v dubnu 2008 se ale do vládní funkce vrátil. Údajnou korupční kauzu totiž státní zastupitelství nadvakrát odložilo. Před třemi lety pak Nejvyšší soud konstatoval, že při vyšetřování případu byl porušen zákon. Podruhé a již definitivně Jiří Čunek ve vládě skončil v lednu 2009 poté, co ztratil podporu uvnitř vlastní strany.

Po nedávném úspěchu v krajských volbách se začalo mluvit o Čunkovu možném comebacku do nejužšího stranického vedení.