Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hospodářská komora žádá povinné maturity z matematiky

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát bude tento týden rozhodovat, zda se bude opět povinně maturovat z matematiky. Hospodářská komora v této věci poslala do horní komory dopis.

Zavedení povinné maturity z matematiky předpokládá novela školského zákona, kterou senátoři schválili loni na jaře. Složení Senátu se ale v podzimních volbách změnilo.

Školský výbor horní komory doporučil zachování současného stavu, kdy si studenti mohou vybrat, zda budou maturovat z matematiky, nebo z cizího jazyka. Povinná je jen maturita z češtiny. Hospodářská komora s tím nesouhlasí.

Podle jejího viceprezidenta Zdeňka Sommera se zavedením povinné maturity z matematiky zvýší úroveň matematické gramotnosti zejména v technických oborech, u nichž jsou matematické dovednosti důležitou součástí dosaženého vzdělání.

"Jsme přesvědčeni, že podoba maturitních zkoušek z matematiky, kterou schválila vláda, je vhodnějším i flexibilnějším nástrojem než navrhované znění pozměňovacího návrhu," uvedl.

Pokud by Senát pozměňovací návrh schválil, Sněmovna bude mít možnost ho přehlasovat.

Témata:  maturity Senát Parlamentu České republiky hospodářská komora

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy