reklama

Dejdar v seriálu, který se odehrává v době od dramatického osídlování českého pohraničí v prvních týdnech po osvobození v roce 1945 až po padesátá léta, plná politické zvůle a bezpráví, hraje hlavní postavu Antonína Maděry.

Herec se v rozhovoru pozastavil nad tím, že Česká televize měla seriál reprízovat celý, nakonec se tak ale nestalo. Podle Dejdara to bylo kvůli zásahu komunistů. „Zdivočelá země má takový zvláštní osud. V loňském roce na podzim, pokud se nepletu, běžela první série. Vypadalo to, že poběží celý seriál. Údajně na jakousi intervenci komunistické strany bylo vysílání zaraženo. Prý by jim to mohlo uškodit ve volbách,“ uvedl herec.

Komunisty v interview opravdu nešetřil. „Nevím, co si ti komunisté myslí, jsou pořád drzejší. Seriál je pravdivý. Překvapuje mě, čeho dosáhli, že se seriál nevysílá. Trochu mě to děsí, kam to tady zase směřuje,“ dodal.

„Můžu vám s jistotou říct, že větší nesmysl jsem ještě neslyšel. Nikdo, ani KSČM ani nikdo jiný, nikdy nemluvil ČT do toho, co vysíláme nebo máme vysílat. Loni ČT1 odvysílala první řadu Zdivočelé země k poctě Jiřího Stránského, který se dožíval 85 let a k tomu filmy Bumerang, Piknik a Neobyčejné životy. Nikdy jsme neplánovali vysílat všechny řady, neboť ty jsme vysílali na podzim 2015 a znovu budeme v roce 2018 v rok osmičkových výročí... Nevím, kdo Martinovi řekl takovou hloupost, z čí je to hlavy, ale je to nebetyčná hovadina. Víc už se tím nebudu zabývat,“ reagoval na Dejdarova slova na Facebooku programový ředitel České televize Milan Fridrich.

A na hercova slova zareagovali také komunisté. „Až dodnes jsem si myslel, že Martin Dejdar patří mezi naše nejlepší a inteligentní herce, kteří zaujmou diváky televize i fandy filmového plátna. Teď o tom budu hodně přemýšlet. Reakce programového ředitele ČT Milana Fridricha na tuto neoprávněnou hercovu kritiku je jistě namístě. Česká televize je veřejnoprávní subjekt, kterému nemůže velet žádná politická strana,” uvedl v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, předseda Okresního výboru KSČM Vyškov Filip Zachariáš.

„Nevím, jak ke svému ataku na KSČM a členy této strany Dejdar dospěl, ale rád bych ho upozornil, že mnozí z nás jsou jeho příznivci. Kolik jich však bude tleskat jeho vystoupením po tomto lživém prohlášení, můžeme pouze spekulovat. Nevím ani o tom, že by KSČM Dejdara nějak diskriminovala. Za svá slova vyřčená do éteru bez jakéhokoliv opodstatnění by se měl omluvit jak KSČM, tak České televizi, která mu ve svých pořadech dává velký prostor,” dodal zástupce komunistů.