Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý šéf skladů armády dostal podmínku za to, že půjčil střelnicí zbrojařům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Olomouc - Za půjčení armádní střelnice zbrojařům a zneužití materiálu za téměř osm milionů korun dostal bývalý šéf zabezpečení armádních muničních skladů Bohuslav Jabůrek podmíněný trest deset měsíců. Uvedl to dnes zpravodajský web Českého rozhlasu. Druhého obžalovaného, bývalého ředitele odboru pro nepotřebný armádní majetek Ľuboše Hajduka, Okresní soud v Olomouci obžaloby zprostil. Jabůrkův advokát Pavel Jelínek podal odvolání, a případ tak bude projednávat ostravský krajský soud.

Jabůrek s Hajdukem podle obžaloby povolili v roce 2013 soukromé firmě STV Group střílet ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Firma při střelbách podle soudu nezákonně užívala vojenský materiál i práci vojáků v hodnotě přes 7,7 milionu.

Soud kvůli tomu uznal Jabůrka vinným z porušení služebních povinností vojáka. Jelínek tvrdil, že jeho klient jen plnil plán stanovený nadřízenými. Generální štáb Armády ČR ale tuto akci nepřipravoval, řekla rozhlasu Jolana Fedorková z tiskového odboru štábu.

Jabůrek podle soudu zorganizoval střelby ze samohybných houfnic Dana ve prospěch zbrojařů, ačkoli v oficiálním rozpisu armády byla střelnice zadána pro 13. dělostřeleckou brigádu. Její velitel o tom ale nic nevěděl a podle soudu brigáda sloužila v rozpisu jen jako kamufláž. Na střelnici byli bez povolení civilisté a také polští vojáci pozvaní firmou STV Group. Jeden z tehdejších manažerů STV Group soudu řekl, že firma chtěla české armádě předvést repasované houfnice pro polskou armádu.

"Obžalovaný (Jabůrek) zneužil svého postavení, znalost armádního prostředí a přátelské či kolegiální vazby s lidmi na různých pozicích v armádě, kteří měli na starost různé činnosti související s plánováním střeleb a jejich organizací, a zejména svých podřízených," píše se v rozsudku.

Hajduk, který byl tehdy náčelníkem oddělení zbrojní služby Velitelství společných sil Olomouc, však podle soudu pouze plnil pokyn nadřízeného. Nepodařilo se prokázat, že věděl o nezákonnosti střeleb.

Jabůrek i Hajduk museli po zahájení trestního stíhání opustit své funkce. Hajduk se podle webu rozhlasu vrátil do služby. Nyní opět působí ve funkci ředitele odboru nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva obrany.

Témata:  Armáda České Republiky Vojenský újezd Libavá soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy