reklama

Předseda představenstva Sellier&Bellot Radek Musil uvedl, že pro společnost má smlouva s ministerstvem obrany symbolický a principiální význam jako důležitá reference do zahraničí. Dodal, že Sellier&Bellot asi 90 procent produkce vyváží do ciziny. Ještě letos čeští vojáci dostanou od společnosti munici asi za 300 milionů korun.

Nové balistické vesty pro armádu a Vojenskou policii bude Argun dodávat v letech 2017 až 2020. První z nich vojáci dostanou ještě letos. Ředitel firmy Stanislav Petr ČTK řekl, že v letošním roce se budou konat předepsané zkoušky vest. "To s sebou nese prodloužení termínu výroby. Dodávka 1500 kusů má být v letošním roce zrealizovaná do konce listopadu. Může se tak stát, že na vlastní výrobu budeme mít měsíc nebo dva měsíce," poznamenal.

Třetí smlouvu dnes Beran podepsal se společností SVOS Přelouč, která dodá příští rok čtyři bojová vozidla pro 601. skupinu speciálních sil. "Obchod trval delší dobu, než si ministerstvo ověřilo, jestli jsme ti správní dodavatelé. Je to potěšení, že jsme byli vybráni, na druhou stranu to je velikánský závazek, aby vojáci byli opravdu spokojeni," řekl ČTK ředitel společnosti Jaroslav Černý.

"Armáda získá tolik potřebnou jistotu se zásobováním municí, vojáci dlouho očekávanou balistickou ochranu a speciální síly vozidla vhodná k plnění svých úkolů," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Dodal, že ministerstvo chce za hlavní partnery české firmy, což dnes podepsané smlouvy splňují. To přivítal i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. "Jsem strašně rád, že to jsou české firmy," řekl.