reklama

Michálek to navrhl ve své ústavní novele, kterou dnes představil. Senát sám by pak měl mít opět možnost žalovat prezidenta pro velezradu, na jejímž základě by Ústavní soud mohl hlavu státu zbavit funkce.

„Navrhuji institut takzvané 'žluté karty' neboli pokuty, o níž by Ústavní soud rozhodoval pouze na základě podnětu Poslanecké sněmovny, a to v případech méně závažného porušení Ústavy. Takzvaná 'červená karta' by mohla být Ústavním soudem vystavena na základě ústavní žaloby Senátu," uvedl ke svému návrhu.

Senát může po zavedení přímé volby prezidenta zažalovat prezidenta pro velezradu či porušení ústavy jen se souhlasem Sněmovny, přičemž v obou komorách je pro to třeba získat ústavní většinu. K ústavní žalobě na hlavu státu Senát přistoupil jen jednou, a to především kvůli rozsáhlé amnestii, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus před odchodem z funkce. Ústavní soud o ní nerozhodl, řízení zastavil.

Senátorovi, který návrh předložil, vadí i to, že prezident není z ústavy odpovědný za výkon své funkce. V ústavě chce proto stanovit, že hlava státu musí jednat odpovědně, nesnižovat důstojnost úřadu a „dávat přednost zájmům České republiky před zájmy cizích mocí nebo partikulárními či osobními zájmy".

Senát se už postoji a výroky současného prezidenta Miloše Zemana - například zpochybňováním sankci EU proti Rusku za jeho anexi Krymu - zabýval už několikrát. Zemanovo jednání za protiústavní neoznačil, vybídl ho ale obecně ke zdrženlivosti. Senátoři se shodli, že by prezident neměl poškozovat vážnost jiných ústavních orgánů ani ohrožovat spojenecké závazky a hodnotovou orientaci ČR, neměl by svými slovy a činy společnost rozdělovat.