Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček se rozčiloval kvůli zprávě z USA. Chlape, uklidni se, vzkázal mu Schapiro

Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Dragoon Ride kempuje v Praze: Andrew Schapiro, velvyslanec USA v Česku (31.3.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Americké ministerstvo zahraničí vydalo výroční zprávu o stavu lidských práv ve světě. V ní konstatuje, že úroveň lidských práv ve světě obecně se zhoršuje. Ohroženy jsou prý především základní svobody, jako jsou vyjadřování či shromažďování. Materiál kritizuje i Českou republiku kvůli Romům nebo korupci. To se ale nelíbí hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi.

Česká republika se podle USA nadále potýká se sociální diskriminací Romů, stigmatizací osob nakažených virem HIV či korupcí. Občané by prý měli začít volit romské zástupce do vysoké politiky a stavět se méně negativně k migrantům.

„Politici včetně prezidenta, vicepremiéra, poslanců, senátorů a regionálních politiků napříč politickým spektrem používají protipřistěhovaleckou rétoriku, ve které jsou muslimové hlavním terčem," uvedlo v dokumentu americké ministerstvo zahraničí.

Zprávu na sociálních sítích zkritizoval mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Jde samozřejmě ještě o dozvuk práce Obamovy administrativy, která byla oproti té Trumpově vstřícná k migrantům,“ připomíná.

„Obamovská výroční zpráva MZV USA je ostatně složena z fabulací českých politických neziskovek. Ty si Obamova administrativa hýčkala,“ rýpnul si Ovčáček.

Jeho slova zaregistroval také někdejší americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro. „Uklidni se, chlape,“ vzkázal mu prostřednictvím twitteru.

Andrew Schapiro post velvyslance opustil v lednu. Ambasádu vedl dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Zemanem. O tom, kdo a kdy Schapira v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.

Témata:  Jiří Ovčáček Andrew Schapiro USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy