reklama

Podle návrhu zákona bude nadále nutné, aby kandidát na prezidenta, kterého nenominují poslanci ani senátoři, získal nejméně 50.000 podpisů občanů. K podpisům bude nově třeba připojit číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu, aby bylo možné podporovatele jednoznačně identifikovat.

"Kandidáti čekají na rozhodnutí celého Parlamentu České republiky. Chceme projednat ten zákon včas," řekl Nenutil. Dodal, že není chybou Senátu, že zákon projednává až nyní, přestože ho vláda přijala už v srpnu. Horní komora se podle něj začala předlohou zabývat v nejkratším možném termínu poté, co ji schválila Sněmovna.

Senátoři ČSSD chtějí sněmovní verzi zákona podpořit, přestože vnímají kritiku, že se sběr podpisů pro kandidaturu na prezidenta doplněním nových povinných údajů na petiční archy komplikuje. "Vycházíme ovšem z názoru Ústavního soudu, který po stížnosti neúspěšných kandidátů z předchozí volby rozhodl, že Parlament má přijmout takové opatření, které by jednoznačně identifikovalo autora toho podpisu na podpisovém archu," řekl Nenutil.

Dodatečná identifikace podporovatelů má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě prezidenta v roce 2013. Ministerstvo vnitra kvůli zpochybněným podpisům odmítlo připustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání.

Návrh zákona se zabývá i dalšími záležitostmi spojenými s volbami. Novela umožňuje voličům žádat o voličský průkaz elektronickou cestou a stranám elektronicky nominovat zástupce do okrskových volebních komisí. Místo rodného čísla na nominačních peticích pro kandidáta na senátora bude podle úprav stačit datum narození. Novela také nově upravuje časová pásma pro hlasování v zahraničí.