reklama

Podle předsedy výboru Václava Votavy (ČSSD) jde o všechny případy, kdy si korunové dluhopisy firem koupili jejich vlastníci a v řadě případů si je nemohl koupit nikdo jiný. Poslanci požádali Generální finanční ředitelství, aby připravilo metodický pokyn k prověření, zda v souvislosti s emisemi dluhopisů nebyl v jednotlivých případech zneužit zákon, a aby prověřilo, zda v případě korunových dluhopisů nešlo svou podstatou například o vyplácení dividend společnosti vlastníkovi. Na základě pokynu by mělo ředitelství prověřit všechny emise korunových dluhopisů v roce 2012.

Babiš dluhopisy koupil od svojí tehdejší společnosti Agrofert, a to v objemu téměř 1,5 miliardy korun. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal jejich úrokový výnos zdanění. Babiš také čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl.

Poslanci si dnes pozvali generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka a náměstkyni ministra financí Alenu Schillerovou. Janeček po rozsáhlém vysvětlování, v němž se odvolával i na judikáty Nejvyššího správního soudu, shrnul, že pokud měl někdo dostatek peněz, aby koupil korunové dluhopisy, nešlo o porušení zákona z hlediska zneužití práva. Odmítl také, že by vykonával nátlak na zaměstnance finanční správy, aby kauzu korunových dluhopisů nevyšetřovali.

V reakci na schválené usnesení novinářům řekl, že finanční zpráva bude nyní analyzovat, jaké pravomoci jí dává zákon o finanční správě a daňový řád a jak se to prolíná s kontrolní činností rozpočtového výboru. "To, kde tento úkol z mého pohledu jde na rámec, je, že nám říká, koho vlastně máme jít zkontrolovat a definuje nějakou množinu. Ta množina může být poměrně velmi široká," řekl. Informování výboru o tom, koho finanční správa zkontrolovala, se podle něj může střetnout s povinností mlčenlivosti.

Bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že finanční správa je podle daňového řádu povinna zkoumat, zda šlo opravdu o vydání a nákup dluhopisů, nebo zda svojí podstatou šlo například o skryté vyplacení dividendy společníkovi.

"Andrej Babiš je ministrem financí, není možné, aby existovaly jakékoli pochybnosti o čistotě jeho podnikání včetně placení daní. Zatím to vypadá, že je kozel zahradníkem," řekl poslanec ČSSD Ladislav Šincl. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že kdyby Janeček hájil daňové poplatníky stejně jako ministra Babiše, byla by finanční správa oblíbená instituce.

Jednání doprovázely osobní výpady. Když Janeček oslovil předsedu klubu ODS "pan Stanjura" dostalo se mu poučení, aby oslovoval členy výboru "pane poslanče". Janeček se omluvil, ale Stanjura ho obvinil, že to dělá schválně a dodal, ať si nechá tu ironii. "Vy nevidíte, jak se u toho tváříte," řekl mu Stanjura.