reklama

"Pokud vše poběží jako dosud, pak chceme mít doma veškerou naftu ideálně do konce července," řekl dnes ČTK předseda správy Pavel Švagr. Dopravu do ČR zajišťuje státní distributor paliv Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Evidenční hodnota dosud převezené nafty je zhruba půl miliardy korun.

Česko mělo celkem v Německu naftu za více než miliardu korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat. Transport paliva začal v polovině loňského října.

Původně bylo v plánu vypravit pro naftu celkem 70 vlaků, přidáním dalších cisteren u každého vlaku se ale podařilo polovinu nafty přivézt 32 vlaky. V současnosti jezdí do ČR s naftou z Německa dva vlaky týdně.

S kauzou Viktoriagruppe souvisí podle nedávného vyjádření Švagra také obvinění bývalého šéfa SSHR Ondreje Páleníka, který byl spolu s dalším vysoce postaveným manažerem správy v únoru obviněn kvůli uzavřenému dodatku na pronájem nádrže v Nelahozevsi.

Švagr uvedl, že Viktoriagruppe se před časem zavázala hradit náklady na pronájem nádrže firmě Mero, která je státním provozovatelem ropovodů, v roce 2013 byl ale podepsán dodatek ke smlouvě, který firmu této povinnosti zbavil. Páleník, který vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, vinu odmítá.