reklama

"Máme jednu zvláštní výhodu, a to je ta česká část prezidentské rodiny. To, že tam existuje poměrně silný emocionální vztah k nám, má hodnotu několika brigád vojáků," popsal Kmoníček okolnosti, které by mu mohly pomoct při navazování vztahů s Američany.

O prezidentově bývalé manželce českého původu Ivaně Trumpové se spekuluje jako možné kandidátce na místo velvyslankyně v České republice. Svou podporu jí vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. Podle Kmoníčka však o nominaci rozhodne americká strana a nepředpokládá, že by se ho na české preference někdo ptal. "Považoval bych to za nezvyklé, to je opravdu americká otázka," uvedl.

Kmoníček má za sebou řadu velvyslaneckých pozic - například v Indii, Bangladéši nebo Austrálii. Americká mise je podle něj v určitém ohledu návrat k tradiční roli velvyslance, což je získávání informací. "Velvyslanec musí mít na místě takové kontakty, aby vám dokázal říct, jestli zpráva, která vyšla v novinách je skutečná, nebo falešná," prohlásil. "Trochu se vracíme do doby, kdy informací je tolik, že někdo musí říct, které z nich jsou opravdu informace," míní.

Spíše novinkou bude pro Kmoníčka užívání sociálních sítí, které je v posledních letech trendem mezi diplomaty i politiky. "V České republice to nebylo tolik potřeba, ale předpokládáme, že se do velké míry přesunu na sociální sítě," připustil.

První delegaci v roli nového českého velvyslance v USA přijme Hynek Kmoníček za necelé dva týdny, což bude pravděpodobně dříve než oficiálně předá své pověřovací listiny do rukou prezidenta Trumpa.

"Budu mít čtvrtek a pátek na to, abych se seznámil s ambasádou. V pondělí už přijde první delegace," nastínil Kmoníček, jaké povinnosti ho čekají na novém působišti. Před koncem března zavítá na ambasádu ve Washingtonu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) nebo česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Pověřovací listiny, které noví velvyslanci předávají prezidentovi země, v níž mají začít působit, budou v tu dobu zřejmě ještě v rukou Kmoníčka. "Velvyslanec, který přijede, předává kopie ministerstvu zahraničí, a tím má podmínečně dovoleno, řekněme, 80 procent aktivit, které by mohl dělat," popsal postup, který je v diplomacii standardní. Oficiální přijetí v Bílém domě očekává později ve skupině dalších nových velvyslanců.

I v roli českého velvyslance Kmoníček zůstane poradcem prezidenta Zemana. To mu prý přinese do Washingtonu další výhodu. "Může přijít okamžik, kdy potřebujete okamžitě vědět názor svého prezidenta na něco. V tu chvíli to číslo máte, nebo nemáte a prezident vám ten telefon buď vezme, nebo nevezme," řekl.