Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři odmítli návrh pokutovat prezidenta za porušení ústavy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Senátor Libor Michálek (za Piráty) neuspěl s návrhem, aby byl prezident pokutován za porušování ústavy. Norma byla zamítnuta hned v úvodním kole. Prý je účelová a nepropracovaná.

Michálek novelu obhajoval tím, že prezident by měl být ze své funkce odpovědný podobně jako státní úředníci. Pokutu, kterou navrhoval za porušení ústavy, měl podle senátora udělovat Ústavní soud na návrh Sněmovny. Senát sám by pak měl mít pouze možnost žalovat prezidenta pro velezradu, na jejímž základě by Ústavní soud mohl hlavu státu zbavit funkce.

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) právě toto rozdělení pravomocí parlamentních komor kritizovala. Michálek podle ní nezdůvodnil, proč chce Senát připravit o možnost podílet se na ústavní žalobě vůči prezidentovi. Podle exministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) předloha působí účelově.

Michálkovi také vadilo to, že prezident není z ústavy odpovědný za výkon své funkce. V ústavě chtěl proto stanovit, že hlava státu musí jednat odpovědně.

"Tento návrh nemá nárok na to, aby se s ním Senát dále zabýval. Náš obraz by to jenom poškozovalo," uvedl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Témata:  Senát Parlamentu České republiky prezident ČR Libor Michálek Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy