reklama

"Věc, se kterou jsem (na Hrad) šel jako s hlavní, bylo provázat Kancelář prezidenta republiky s ministerstvem zahraničních věcí," řekl Kmoníček. Poznamenal, že až do jeho působení šlo o dvě oddělené party diplomatů, kteří se spolu příliš neznali a nekomunikovali.

Druhým úkolem podle něj bylo zajistit vztahy mezi Zemanem, ministerstvem a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). "Abychom se už nikdy nedostali do stavu, který tady byl na počátku, to znamená, že rok a půl nevyjel žádný velvyslanec," poznamenal. Tehdejší stav označil za kolaps české zahraniční služby.

Kmoníček je přesvědčen, že se mu úkoly splnit podařilo. "Takže za poslední čtyři roky jsme se asi jenom dvakrát nebo třikrát dostali při této diskusi mezi Pražským hradem a ministerstvem zahraničí do stavu, kdy to malinko zaskřípalo," podotkl. "Zaskřípání" podle něj nastalo ve chvíli, kdy se objevilo něco, co nebylo předem projednáno.

Kmoníčka ve funkci 15. března vystřídá Jindrák, se kterým si už část agendy Kmoníček předal. "Známe se spoustu let a já neskrývám, že jsem byl jedním z těch, kdo právě velvyslance Jindráka navrhoval na tuto pozici," řekl budoucí český velvyslanec v USA. Kmoníček ze Zemanových služeb zcela neodchází, zůstane jeho poradcem.

Zeman poletí do Spojených států na konci dubna a budou ho doprovázet ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

"Ministr vnitra by byl logicky spojen s problémem migrace, ministr financí s problémem nákladů, které Česká republika poskytuje, nebo je schopna poskytovat na svou obranu," řekl Kmoníček. "Taky se to ale dá vnímat politicky, to by tam vlastně byli dva ze tří představitelů koalice," poznamenal.

Kmoníček nepředpokládá, že ministr Babiš během jednání s americkými partnery přijde s konkrétní částkou, kterou by Česko přidalo do obranného rozpočtu.

Odhad povolebního vývoje v České republice bude podle Kmoníčka, který 15. března odlétá do USA jako nový český velvyslanec, dalším tématem prezidentské návštěvy. Diskuse se podle něj nepochybně stočí také k Sýrii. Česká republika totiž v Damašku drží velvyslanectví, které zastupuje i Spojené státy. Američané svoje diplomaty ze země kvůli válce stáhli. "Z pohledu Američanů je to nejdůležitější téma," uvedl Kmoníček.