Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kocáb se pustil do ČSSD i hnutí ANO. Mluví o fantasmagorickém oligarchismu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hudebník a mluvčí iniciativy Kroměřížská výzva Michael Kocáb dnes podpořil TOP 09. Naopak kritizoval hnutí ANO, které podle něj hrozí oligarchizací politiky. Nelíbí se mu ani úvahy ČSSD o možné spolupráci s KSČM.

Podle Kocába většina stran riziko ze strany ANO vidí a snaží se mu bránit. některé to ale podle něj nedělají vhodným způsobem. "Objevuje se zde nebezpečí plíživého, ale i přiznaného a často s úsměvem přecházeného fantasmagorického oligarchismu," řekl Kocáb.

Aniž by přímo jmenoval vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), hovořil o osobnostech, které se snaží "nestandardním způsobem podřídit základní pilíře demokratické politiky, ať už se jedná o média, ekonomiku nebo přímý politický vliv".

"Poprvé po 26 letech od sametové revoluce dochází k prolamování politických tabu v krajně negativním smyslu," řekl Kocáb v narážce na nedávné prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky, že je Bohumínské usnesení přežitkem a že si dokáže představit spolupráci s KSČM i na vládní úrovni.

Za jedinou stranu, která stojí mimo obavy z podpory oligarchie nebo komunismu, Kocáb označil TOP 09. Zároveň ale vyjádřil naději, že i členové ostatních stran odmítnou rizika, o nichž mluvil, a podpoří dosavadní polistopadový vývoj.

Témata:  Michael Kocáb TOP 09 Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy