Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na hranicích ČR s Polskem cvičí kvůli migraci stovky policistů

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - U hranic ČR s Polskem dnes čekejte manévry, do kterých se zapojí 290 českých i polských policistů, vojáků, celníků nebo zdravotníků. Budou společně trénovat například pro případ, že by se mezi příchozími uprchlíky objevila nakažlivá choroba.

Na přechodech budou zavedeny namátkové kontroly. Policie nepředpokládá, že by cvičení zásadním způsobem omezilo dopravu. Potrvá do pátku. Cvičení začne na základě fiktivního rozhodnutí vlády. Týkat se bude 795 kilometrů hranic s Polskem, 13 bývalých hraničních přechodů a čtyř úseků zelené hranice.

Ozbrojené složky si vyzkoušejí zprovoznění registračního místa pro uprchlíky, které vznikne poblíž bývalého hraničního přechodu Chotěbuz.

Hranice s Polskem jsou posledním tuzemským hraničním úsekem, kde se cvičení tuzemských bezpečnostních složek ještě nedělalo. "Po jeho skončení bude úkolem policie vyhodnotit a zpracovat ucelenou informaci pro vládu, která bude obsahovat především návrhy a požadavky na zajištění optimálních podmínek pro provádění hraničních kontrol v případě, že by tato situace v budoucnu reálně nastala," dodala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Policie loni v Česku zadržela 5261 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Meziročně to bylo o 3302 zadržených cizinců méně. Hlavním důvodem byl pokles tranzitní migrace. Přes Česko do států západní či severní Evropy tolik nepostupovali uprchlíci v souvislosti s migrační krizí, která vypukla v roce 2015, kdy počet zadržených cizinců v tuzemsku prudce vzrostl.

Témata:  Policie ČR Armáda České Republiky hranice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy