Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje v ČT? Rada vyzvala k vysvětlení reportáží o Babišovi

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Česká televize má do 30 dnů vysvětlit způsob zpracování tří reportáží o nákupu dluhopisů ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Rozhodla o tom dnes Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Rada chce vysvětlení k reportážím "Křišťálově čisté" a "Voda a víno", odvysílaným v rámci nedělních pořadů 168 hodin, a reportáži "Ministerské počty" z pondělních Reportérů ČT.

"Stížnostem Andreje Babiše na tři reportáže v publicistických pořadech České televize se bude v nejbližších dnech věnovat Etický panel České televize, stížnosti jsou rovněž předloženy k internímu šetření v rámci ČT. Česká televize je připravena podat RRTV řádné vysvětlení a obhájit, že k žádnému porušení zákona nedošlo," řekla ČTK mluvčí televize Alžběta Plívová.

Reportáže podle stížnosti radě zpochybňují legitimitu nákupu dluhopisů a mohou účelově vyznívat tak, že Babiš lhal ohledně svých příjmů, i když to nebylo spolehlivě prokázáno. "Jedna z reportáží by mohla evokovat dojem, že nákup dluhopisů byl účelový s cílem vyhnout se placení daní a že společnost Agrofert je protěžována při získávání veřejných zakázek," dodala rada.

Jedné reportáži v pořadu 168 hodin stížnost radě dále vytýká, že nepřinesla nové informace a nereflektovala argumenty napadeného aktéra, ačkoli byly v době zpracování reportáže známé.

Nejasnosti kolem Babišova majetku se vynořily v souvislosti s tím, že v roce 2013 koupil dluhopisy svého holdingu Agrofert za 1,5 miliardy Kč. Babiš už dříve řekl, že na nákup těchto dluhopisů využil své předchozí příjmy.

Témata:  Česká televize RRTV Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy